Açılış Toplantısı

Açılış Toplantısı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Uygulamalı Biyopolimer ve Biyoplastik Üretim Teknolojileri Araştırma Merkezi Kuruluyor

İstanbul Kalkınma Ajansı 2015 yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen TR10/15/YNK/0045 kodlu “Uygulamalı Biyopolimer ve Biyoplastik Üretim Teknolojileri Araştırma Merkezi” isimli proje İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde 15 Ekim 2015 tarihinde yapılan açılış toplantısı ile başladı.

Proje, İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü yürütücülüğünde 1 Eylül 2015 - 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında 1 yıl süre içinde gerçekleştirilmek üzere İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 1.410.463,20 TL’lik bütçe ile desteklendi. Projede Fatih Üniversitesi ve Şişli Belediye Başkanlığı ortak olarak, İstanbul Sanayi Odası ve Norm Çevre Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. iştirakçi olarak yer alıyor. Proje kapsamında “Uygulamalı Biyopolimer ve Biyoplastik Üretim Teknolojileri Araştırma Merkezi’nin İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanıyor.

Proje kapsamında araştırma merkezinin kurulumu, üniversite-sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi ve eğitim faaliyetleri yer alıyor. Proje ile endüstriyel atıksulardan biyopolimer ve biyoplastik üretimi konusunda teknolojilerin geliştirilmesi ve bu konuda çalışacak yerli işletmeleri destekleyecek bilgi ve teknoloji üretimi hedefleniyor. Önemli bilgi birikimi, tecrübe ve teknoloji gerektiren biyopolimer ve biyoplastik üretimi Avrupa, Amerika ve Kanada gibi gelişmiş  ülkelerde uygulama alanı bulmuşken ülkemizde halihazırda bu araştırma alanında tam ölçekli çalışan bir işletme bulunmamakta. Proje kapsamında kurulması amaçlanan Uygulamalı Biyopolimer ve Biyoplastik Üretim Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde üretilecek bilgiler ve geliştirilecek teknolojiler ile ülkemizde bu alanda faaliyet göstermek isteyecek yerli firmalara yurt dışı kaynaklı firmalar karşısında destekleme/geliştirme imkânı sağlanmış olacak.

Projenin açılış toplantısı 15 Ekim 2015’te İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanlık Toplantı odasında Prof.Dr. Emine Çokgör başkanlığında proje ekibi Doç.Dr. Nevin Yağcı, Doç.Dr. Didem Okutman Taş, Doç.Dr. Tuğba Ölmez Hancı, Prof.Dr. Süleyman Övez, Prof.Dr. Ayşen Önen, Doç. Dr. İlke Pala Özkök, Dr. Emel Topuz, Nilay Sayı Uçar, proje ortaklarından Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Diğdem Güven, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Esra Bozyazı Dalyan, proje iştirakçilerden Norm Çevre A.Ş.’den Eyüp Görgün ve Dr. Elif Banu Gençsoy, İstanbul Sanayi Odası’ndan Ömer Atik, İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Proje İzleme Uzmanı Nusret Yalçın ve İTÜ İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcısı Y.Doç. Dr. Serdar Bilgi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ile BPlas ve Kumru Kimya firmalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Açılış toplantısının gündemini projenin tanıtımı, proje faaliyetleri ve uygulama yöntemi, paydaşların katkıları ve  projenin ilerleyişi oluşturdu. Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantı sonunda ortak ve iştirakçiler evsel ve endüstriyel atıkların ileri teknoloji uygulamaları gerektiren ve yüksek ticari değere sahip ürünlere dönüştürülmesinin önemini, kurulacak olan merkezin bu konuda önemli bir fayda sağlayacağını, kurulacak işbirlikleri ile Üniversite-Sanayi ortak çalışmalarının gerçekleşeceğini, biyoplastik ve biyopolimer konusunda yetişmiş eleman sayısının artacağını,  hammadde açısından  yurtdışına bağımlılığın azalması konusunda bu merkezin olumlu katkılarının olacağını belirttiler.

DİĞER ETKİNLİKLER